Bolu Sohbet

Bolu Sohbet

Bolu Sohbet

Bolu Sohbet Odaları içerisinde binlerce kullanıcılar Ücretsiz Sohbet Chat yapıyor, kendilerine arkadaş arıyor. Fakat arkadaş arayışında olan Bolu Sohbet Odaları içerisinde ki kullanıcılar arasında farklı illerden de kullanıcılar var. Farklı illerden olup da Bolu Sohbet Odaları içerisinde olan kullanıcılarımız kendilerine Bolu ilinden arkadaş arıyor. Sizlere Bolu ilimizi tanıtayım.

Bolu Hakkında

Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde yer alan bir il.

Bolu ili nüfusu: 314.802’dir. Bu nüfusun %74,4’ü şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüz ölçümü 8.313  km2‘dir. İlde  km2‘ye 38 kişi düşmektedir. (Bu sayı Merkezde 132’dir.) İlde yıllık nüfus % 0,42 oranında azalmıştır. İl merkezinin denizden yüksekliği: 741 m.’dir.

2020 yılında TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 9 İlçe, 12 belediye, bu belediyelerde 93 mahalle ve ayrıca 487 köyü vardır.

Tarihçe

Bolu yöresine ilk yerleşenlerin Bebrikler olduğu sanılmaktadır. Bebrikya adıyla anıldığı sanılan bu yöreye MÖ 8. yüzyıl sonra batıdan gelen Bithynialılar yerleşti. Daha sonra Bithynia olarak adlandırılan bu topraklardaki başlıca yerleşme yerleri Kienos (daha sonra Prusias, bugün Konuralp) ile Bithynion (bugünkü Bolu)’du. İskender’in ölümünü izleyen dönemde Bolu yöresinde bağımsız Bitinya Krallığı kuruldu.

Roma döneminde Bithynium olarak anılan kente İmparator Claudius’un hüküm sürdüğü yıllarda Claudiopolis adı verildi. M.S. 12. yüzyıl başlarında İmparator Hadrianus’un sevgilisi Antinoos’un doğum yeri olması nedeniyle önem kazanan kent daha sonra Hadrionapolis olarak adlandırılmaya başlandı. Bir piskoposluk merkezi olan ve Bizans döneminde Polis denen kenti, 11. yüzyılda yöreye gelmeye başlayan Türkmenler Bolu olarak adlandırdılar.

Roma döneminde önemi artan Bithynia, Bizans yönetimi altındayken elverişli doğal konumu sayesinde 7. ve 9. yüzyıllardaki Arap akınlarından etkilenmedi. 11. yy’dan sonra Bizanslılar ile Anadolu Selçuklular arasında el değiştiren yöre 13. yüzyılda Anadolu Selçuklularının, daha sonra İlhanlıların eline geçti. Osman Gazi döneminde (1299-1324) Konur Alp tarafından Osmanlı topraklarına katıldı ve sancak merkezi yapıldı. 1324-1692 dönemine Bolu’yu yöneten sancak beyleri arasında Konur Alp, Gündüz Alp, I. Süleyman (Kanuni) ve Zor Mustafa Paşa dikkat çeker.

Bu dönemde, bir ara İsfendiyaroğulları’nın istila ettiği Bolu, 1692’de sancak beyleri yerine atanan Voyvodalarca yönetildi. 1811’de II. Mahmud voyvodalığı kaldırınca, Bolu-Viranşehir adıyla yeniden sancak oldu. 1864 Vilayet Nizamnamesi ile Bolu Sancağı Kastamonu Vilayeti’ne bağlandı. II. Meşrutiyet ilan edildiğinde Bolu Kastamonu’ya bağlı olduğundan, ilk Bolu Mebusları Kastamonu mebusları arasında yer almıştır. II. Meşrutiyetten (1908) Cumhuriyet dönemine kadar bağımsız sancak olarak yönetilen Bolu, 1923’te Vilayet haline getirildi. Bolu’nun son Mutasarrıfı Ahmet Fahrettin Bey, Bolu’nun ilk valisi oldu. Batı Anadolu ağzı kullanılmaktadır.

Bolu Sohbet

 

admin
makale yazarıMakale Yazarı :
like504 okundu
kategoriKategori : Genel
yorum13 yorum
linkLink : Bolu Sohbet
tag
Etiketler
Benzer Yazılar
yorumlar


Yorumlar (13 Yorum)

Bir Yorum Yazmak İstermisiniz ?